Gör-det-själv IP-telefoni

Ett abonnemang för fast telefoni från Telia (Telia Bas) kostar idag 329 kronor per månad, eller nästan 4000 kronor om året. Det finns alltså betydande pengar att spara på att använda din fiberanslutning för din fasta telefoni. I denna guide beskriver vi hur du själv fixar ett telefoniabonnemang som du kan använda över vilken Internetanslutning som helst till priset av 30 kronor per månad. 

Det rekommenderas dock inte att byta till IP-telefoni om du eller någon anhörig använder ett trygghetslarm. IP-telefonin fungerar till exempel inte vid strömavbrott. Det är inte heller säkert att fax och annan liknande typ av utrustning fungerar helt tillfredställande med IP-telefoni. Erfarenheten pekar också på att IP-telefoni är mer störningskänslig än traditionell telefoni. IP-telefonen är till exempel beroende av att din hemmarouter alltid fungerar, vilket sällan är fallet och är den vanligaste orsaken till störningar i IP-telefonin. De flesta av oss har emellertid även mobiltelefoner som kan användas vid strömavbrott eller om IP-telefonin strular.

Guiden förutsätter viss datorvana. Känner du dig osäker kanske du har någon i din närhet som kan hjälpa dig. I den här guiden använder vi telefonioperatören Gotanet, men det finns ett flertal operatörer som tillhandahåller sådana abonnemang.

  • Steg 1: Beställ ett IP-telefonabonnemang (så kallat SIP-konto) av Gotanet. Vill du behålla ditt gamla nummer kan du begära portering för en extra kostnad. Du kan även begära porteringen efter att du kopplat in och gjort färdigt de följande stegen.
  • Steg 2: För att din telefoni ska kunna överföras över fibern till telefonioperatören krävs en telefoni-box (Analog Telefoni Adapter, ATA). Det finns en bra att köpa hos Kjell & Co för 529 kronor, det är en Cisco SPA112. Köp en sådan. När du ändå är där, kan du köpa en så kallad mellanpropp som du behöver om du vill koppla in boxen på telefonislingan. För att få samtliga telefonuttag att fungera i huset behöver du koppla in mellanproppen i första uttaget. Du behöver även en telefonikabel med RJ11-kontakter som finns i flera olika längder. Denna används för att koppla samman mellanproppen och telefoni-boxen.
  • Steg 3: När du köpt allt du behöver och fått abonnentuppgifterna från Gotanet ska du koppla in telefoni-boxen i mellanproppen och sätta denna i första telejacket som används i huset. Anslut telefoni-boxen till ett vägguttag med den medföljande transformatorn. Om du har kopplat rätt kan du nu lyfta luren och få en kopplinston från boxen.
  • Steg 4: Anslut nu telefoni-boxen till din router. Kontrollera att indikeringslampan på telefoni-boxen som är märkt med en jordglobsliknande symbol tänds.
  • Steg 5: Nu behöver du ta reda på vilken IP-adress din router tilldelat telefoni-boxen, detta kommer telefoni-boxen tala om för dig på engelska om du lyfter luren och slår fyra stjärnor (****) följt av siffrorna 110. Damen i telefoniboxen läser ganska snabbt. Anteckna siffrorna, till exempel “192.168.0.18”.
  • Steg 6: När du har IP-adressen, öppna en webbläsare på din dator och skriv in adressen i adressfältet. Om adressen är korrekt kommer du nu till en inloggningssida (Annars, gå tillbaks till föregående punkt och dubbelkolla adressen. Kontrollera även att din dator också är ansluten till samma router som telefoni-boxen). Användarnamnet är “admin” och lösenordet också “admin”.
  • Steg 7: Du behöver nu ladda in en uppsättning grundinställningar i telefoni-boxen. Grundinställningarna finner du i filen här. Spara filen på din dator. Välj fliken “Administration” och klicka på valet “Config Management” – “Restore Configuration”. Klicka på “choose file”, välj konfigurationsfilen du sparade på din dator och klicka sedan på knappen “Restore”. Telefoni-boxen kommer nu ladda konfigurationen och starta om.
  • Steg 8: Logga på nytt in på telefoniboxen (enligt steg 5). Efter att du loggat in visas sidan “Quick Setup”. I fältet “Display Name” kan du skriva in det telefonummer du fått tilldelat. I fältet “User ID” ska du skriva in det användarnamn du fått från telefonioperatören, och i fältet “Password” ska du skriva in lösenordet. Det är noga med små och stora bokstäver. Det rekommenderas också att du byter lösenord för inloggning till telefoniboxen, detta görs under fliken “Administration”.
  • Steg 9: Kontrollera att du fått kontakt med telefonioperatören; klicka på fliken “Voice”. I avsnittet “Line 1 Status”, i fältet “Registration Status” ska det stå “Registered”. Då har du fyllt i dina uppgifter korrekt och telefoni-boxen har kontakt med operatören.
  • Steg 10: Dags att testa! Ring en kompis. Har du ingen kompis, ring fröken ur (90510).

Klart! Fick du kontakt kan du nu telefonera precis som vanligt, med undantaget att samtalen förmedlas över Internet istället för via den traditionella koppartråden.