Intervju med Vassbäcks hamnkapten

Vi har sett dig i Vassbäcks båthamn under många år. Hur länge har du haft båt i hamnen?

Mina föräldrar köpte den fastighet jag idag bor i 1953, året efter köpte vi båt och i juni 1955 bildades det vi idag kallar brygga 1. Något år efter fick vi bryggplats.

Det har hänt en hel del sedan dess?

Innan 1955 fanns det några få båtplatser på läsidan av betongbryggan. Brygga 1 fick sedan sitt nuvarande utseende vid ombyggnad 1981/82. Då hade också brygga 2 hunnit bli byggd, sommaren 1976. Vid den kan även de som bor utanför närområdet få plats. En skillnad mellan brygga 1 och 2 är att den senare omfattas av en arrendekostnad till markägaren.

Vad är din egen roll i Vassbäcks hamn?

Bengt Gullberg

Vassbäcks Hamnkapten

Jag är sedan 1993 ordförande i brygga 1 och har själv påtagit mig rollen som “hamnkapten” för den bryggan. Vi har en intresselista där vi fördelar ut lediga platser ifrån och jag innehar nyckeln till låsbommen vid sjösättningsrampen, vilket gör att jag ofta medverkar vid sjösättning och upptagning av båtarna vid båda bryggorna.
Hur får man en båtplats i Vassbäck?
Man anmäler sig till intresselistorna hos respektive brygga. Information finns på anslagstavlorna vid omklädningshytten nere i Vassbäck.

Vattenståndet är ofta lågt och det får inte plats så många båtar, hur resonerar ni om det?

Man kan lösa detta problem med muddring. Den frågan var uppe i samband med diskussionerna kring vågbrytarprojektet för några år sedan. Länsstyrelsen och kommunen var inte helt negativa till en mindre muddring, men det beslöts att inte driva frågan vidare. Muddring vid brygga 1:s utsida mot betongbryggan blir inte enkel då vi måste ta hänsyn till badande barn. Dessutom är kostnaden för muddringen svårbedömd.

Badföreningen anordnade turer till Nidingen i fjol. Hur var det och blir det någon tur i år?

De två Nidingenturerna som genomfördes 2008 var mycket uppskattade och det var mycket trevligt att se så många Vassbäcksbor njuta av att besöka ön och dess fauna. Vädret båda dagarna kunde inte varit bättre, sol och vindstilla. Det enda negativa var att vi inte kunde gå upp i fyrtornen och se den bedårande utsikten. Vår ambition är att upprepa turen under 2009, många vill ut igen och några kunde inte beredas plats 2008.

Hur tror du framtidens båtliv i Vassbäck kommer att se ut?

Fler kommer att skaffa båt men i Vassbäck är det begränsat med båtplatser, någon utökning av kapaciteten känner inte jag till. Sommaren 2008 förekom tråkigt nog flera båtmotorstölder varför frågan diskuterats att montera belysningsstolpar med halogenstrålkastare med rörelsevakter.

Var har du lärt dig båtlivet?

Båtintresset tog fart när jag fick arbete i Stockholm 1966 då jag skaffade en vattenskidsbåt, förlagd vid Lidingöviken. Min snipa köpte jag 1971, varefter jag körde plastbåten till Vassbäck. Under 1970-talet gick jag båtförarkurs och blev medlem i Kryssareklubben, sedermera blev det skepparexamen, snipan kördes så småningom nerför Göta kanal till Vassbäck, där den många år legat vid boj i viken. Nya båtar har köpts in och jag har kört många turer till danska och bohuslänska kuster, mest med arbetskamrater.

Du gillar båtlivet, eller?

Jag tycker det är roligt att så många får uppleva våra närmaste öars tjusning med friska bad i egna båtar.

Det här inlägget postades i förstasidan, Okategoriserat. Bokmärk permalänken.