Jakten på västkustens svarta guld är igång

Hummerpremiär

Hummerpremiär

I gryningen rådde betydligt mer aktivitet nere vid bryggorna än vad som är brukligt en måndag sent i september. Tinor agnas och lastas, flöten och linor ordnas. Årets hummerpremiär står för dörren. Från klockan 07:00 första måndagen efter 20 september är det åter tillåtet att fiska efter havets mest mytomspunna delikatess.

Nu under de första veckorna efter premiären är havet kring grund och bergsbottnar fulla av små bojar som guppar i vattnet. Varje fritidsfiskare får sätta upp till 14 tinor, förutsatt att denne sätter och vittjar dem själv. Hummern, om den fångas, får inte vara rombärande och måste mäta minst 8 centimeter över ryggskölden för att vara lovliga. Humrar av den storleken är som regel 8-10 år gamla, och har då ömsat skal 15-20 gånger.

Säsongens första hummer

Säsongens första hummer

Varje fiskare har sina egna knep, sitt egna agn och sina egna utprovade platser som inte avslöjas för utomstående. Hummern får fångas ända till sista april, men fritidsfiskaren har som regel mest att göra de första veckorna efter premiären då hummern fortfarande är på grundare vatten och temperaturen på en mer angenäm nivå.

För fler och uppdaterade bilder, klicka här.

Vi önskar alla fiskare lycka till!

Det här inlägget postades i badföreningen, förstasidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar