Vilken trådlös utrustning ska jag köpa?

Den i särklass vanligaste orsaken till dålig hastighet är att man använder billiga eller äldre trådlösa prylar. Tyvärr är det inte alltid så lätt att hitta bra produkter, vad som anges på produktens förpackning har många gånger litet att göra med produktens faktiska kapacitet. Vi har haft abonnenter som köpt ny trådlös basstation märkt med 300 Mbit/s som i själva verket inte klarar mer än cirka 10 Mbit/s.

När man handlar trådlös utrustning bör man komma ihåg att hastigheterna som anges inte är den effektiva överföringshastigheten. Dessa ska delas med två, och gäller då endast under optimala förhållanden. En basstation som är märkt med 450 Mbit/s kommer under optimala förhållanden att ge maximalt 225 Mbit/s, men under mer verkliga betingelser snarare leverera 100-150 Mbit/s. Detta gäller all trådlös utrustning.

Så vilken utrustning ska man köpa? Det bästa är att läsa några tester. Det finns ett antal likvärdiga produkter på marknaden som ger bra prestanda. De har gemensamt att de kostar över 1000 kronor, men ett högre pris är ingen garanti för en bra produkt. Däremot kan man vara säker på att en billig produkt inte kommer att fungera tillfredställande.

Det kan också vara så att man behöver flera basstationer för att få bra täckning i hela huset och kanske en bit ut i trädgården. Då kan det vara lönt att satsa på centralt styrda basstationer och separat router.

Man bör också komma ihåg att om man har en äldre dator spelar det ingen roll vilken basstation man köper, då sitter flaskhalsen i datorn. Surfplattor och telefoner klarar normalt sett inte heller full hastighet. Sedan har placeringen av basstation och avståndet mellan datorn och basstationen avgörande betydelse för hastigheten. Här kan man behöva testa sig fram, och då är vår guide för full fart nyttig läsning.